Bezoekerscentrum

Grote stappen in toekomstige bezoekerscentrum

Foto's uit de 3D-animatie gemaakt door Loes Korndorffer van Plug Meubelen

Tijdens de donateursmiddag op zaterdag 14 maart zouden we een presentatie houden over de stand van zaken voor wat betreft het toekomstige bezoekerscentrum. Zoals bekend gooide het coronavirus roet in het eten en werd de donateursmiddag geannuleerd. Daarom vertellen we jullie hieronder alsnog waar we staan, wat er al is gedaan en wat er nog moet gebeuren.

Fase 1: gebruiksklaar maken – afgerond!

Op 24 juni 2019 kregen we de sleutel van de voormalige telefooncentrale. Onze huisbaas (het Rijksvastgoedbedrijf) had toen een aantal aanpassingen gedaan. Het nog werkende deel van de voormalige centrale is met een tussenwand afgescheiden van de rest van het gebouw. Twee andere tussenmuren werden juist gesloopt, zodat de oude accuruimte (die alleen van buitenaf toegankelijk was) bij de expositieruimte werd getrokken. Er is een extra nooduitgang gecreëerd en er zijn nieuwe raamkozijnen geplaatst. Vanaf het moment dat wij de sleutel hadden, zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om het gebouw gebruiksklaar te maken. Oude achtergebleven inventaris werd afgevoerd, vloerbedekking werd verwijderd, het hele gebouw werd van binnen opnieuw geschilderd en er werd een laminaatvloer gelegd in bijna alle ruimtes van het gebouw.

Fase 2: inrichten

Na al deze kluswerkzaamheden zijn we in de tweede fase van het project aanbeland: het inrichten van het gebouw. Hierbij richten wij ons in eerste instantie op de L-vormige ruimte waar de vaste expositie over de geschiedenis van het vliegveld wordt opgezet. Een tijdlijn zal de rode draad van de expositie gaan vormen.

De tijdlijn wordt verdeeld in zeven thema’s: de voorgeschiedenis en de aanlag van het vliegveld (1933-1940), de oorlogsjaren (1940-1945), de na-oorlogse opbouw (1945-1947), de facilitaire functie in het Karel Doorman-tijdperk (1947-1969), de thuisbasis voor de Maritieme Patrouillevliegtuigen (1969-2006), de sluiting van het vliegveld en de toekomst (2006-heden) en de natuur op het vliegveldterrein.

De laatste grote klus voordat de inrichting van de expositieruimte kan beginnen, was het ophangen van de rails voor de tentoonstellingsverlichting. Deze rails zijn nu in alle ruimtes van het gebouw aangebracht.

3D-animatie van expositie

Over de inrichting van de expositieruimte hebben we overlegd met bestuursleden, vrijwilligers en experts uit de museumwereld. Na die sessies wilden we de plannen visualiseren om een goed beeld te krijgen van hoe het er uit zou kunnen gaan zien, maar vooral ook om goed te kunnen beoordelen of alles wel goed zou passen. Een tekening maken van de inrichting zou veel werk zijn en bovendien hadden we daar niet voldoende talent voor in huis.

Het idee ontstond om met behulp van de juiste software een 3D-model te maken. Dat zou een goed beeld kunnen geven en bovendien zou de inrichting in zo’n model ook vrij eenvoudig kunnen worden aangepast. Via de sociale media gingen op zoek naar iemand die ons hier mee zou kunnen helpen. We kregen de tip om Plug Meubelen in Katwijk te vragen een 3D-model te maken. Plug Meubelen reageerde hier heel enthousiast op. Loes Korndorffer heeft hier heel veel tijd in gestoken en zij wist al onze ideeën te vertalen in een model. Daarom zijn we nu in staat om jullie met een aantal plaatjes en met een mooie animatie-video een blik in de (nabije) toekomst te gunnen.

Kijk de 3D-animatie (2 minuten):

Plattegrond van 'Gebouw 250', het toekomstige bezoekerscentrum

Dit zijn onze plannen

Expositie

De hoofddoelstelling van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg is het realiseren van een bezoekerscentrum in de voormalige telefooncentrale van het marinevliegkamp. Deze bovengrondse bunker, Gebouw 250, staat net voorbij de hoofdingang aan de linkerkant.

Het bezoekerscentrum zal worden ingericht met een permanente expositie over de geschiedenis van het vliegveld. De collectie van de SHVV bevat al talloze foto’s en grote en kleine voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook de vliegtuigtrap waarlangs vele staatshoofden en beroemdheden afdaalden en de complete motor van een Neptune.

De collectie zal worden aangevuld met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die bij werkzaamheden zijn opgegraven, zoals onderdelen van Duitse en Geallieerde vliegtuigen. Het is de bedoeling om in het bezoekerscentrum ook wisselende thema-exposities in te richten. De SHVV hoopt het bezoekerscentrum in het eerste kwartaal van 2020 te kunnen openen.

 

Activiteiten voor oud en jong

Maar het blijft niet bij een tentoonstelling. De SHVV wil ook regelmatig activiteiten gaan organiseren, zoals een veteranencafé waar oudgedienden elkaar kunnen ontmoeten. En omdat ook scholen interesse hebben in de boeiende geschiedenis van het vliegveld, zullen er lesprogramma’s voor de jeugd worden ontwikkeld. Daarnaast zal het bezoekerscentrum dienen als startpunt voor wandel- en fietstochten door de natuur en langs de onderdelen van de Atlantikwall.

Help mee dit erfgoed bewaren

Wilt u ook dat dit erfgoed in de regio bewaard blijft? Als u wilt helpen de geschiedenis van het vliegveld te bewaren, meld u dan aan als vrijwilliger. Zonder vrijwilligers kan de SHVV niet lang bestaan.

Er is veel te doen: eerst het opknappen van het gebouw en het inrichten van de expositie. Daarna zijn er enthousiaste mensen nodig die het bezoekerscentrum bemannen en bezoekers vertellen over de geschiedenis. En mensen die de collectie onderhouden en die activiteiten helpen organiseren.

Wilt u aan zo’n project meewerken? Neem dan contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat de vliegveldgeschiedenis bewaard blijft.

Heeft u spullen voor ons?

Als u voorwerpen heeft die  wilt doneren aan de stichting, zoals foto’s of andere memorabilia, neem dan contact met ons op.

Een deel van de opgeslagen collectie
De ruimte zoals we hem aantroffen in juni 2019
Dezelfde ruimte na de verbouwing, begin 2020