Bezoekerscentrum

Plattegrond van 'Gebouw 250', het toekomstige bezoekerscentrum

Dit zijn onze plannen

Expositie

De hoofddoelstelling van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg is het realiseren van een bezoekerscentrum in de voormalige telefooncentrale van het marinevliegkamp. Deze bovengrondse bunker, Gebouw 250, staat net voorbij de hoofdingang aan de linkerkant.

Het bezoekerscentrum zal worden ingericht met een permanente expositie over de geschiedenis van het vliegveld. De collectie van de SHVV bevat al talloze foto’s en grote en kleine voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook de vliegtuigtrap waarlangs vele staatshoofden en beroemdheden afdaalden en de complete motor van een Neptune.

De collectie zal worden aangevuld met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die bij werkzaamheden zijn opgegraven, zoals onderdelen van Duitse en Geallieerde vliegtuigen. Het is de bedoeling om in het bezoekerscentrum ook wisselende thema-exposities in te richten. De SHVV hoopt het bezoekerscentrum in het eerste kwartaal van 2020 te kunnen openen.

 

Activiteiten voor oud en jong

Maar het blijft niet bij een tentoonstelling. De SHVV wil ook regelmatig activiteiten gaan organiseren, zoals een veteranencafé waar oudgedienden elkaar kunnen ontmoeten. En omdat ook scholen interesse hebben in de boeiende geschiedenis van het vliegveld, zullen er lesprogramma’s voor de jeugd worden ontwikkeld. Daarnaast zal het bezoekerscentrum dienen als startpunt voor wandel- en fietstochten door de natuur en langs de onderdelen van de Atlantikwall.

Help mee dit erfgoed bewaren

Wilt u ook dat dit erfgoed in de regio bewaard blijft? Als u wilt helpen de geschiedenis van het vliegveld te bewaren, meld u dan aan als vrijwilliger. Zonder vrijwilligers kan de SHVV niet lang bestaan.

Er is veel te doen: eerst het opknappen van het gebouw en het inrichten van de expositie. Daarna zijn er enthousiaste mensen nodig die het bezoekerscentrum bemannen en bezoekers vertellen over de geschiedenis. En mensen die de collectie onderhouden en die activiteiten helpen organiseren.

Wilt u aan zo’n project meewerken? Neem dan contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat de vliegveldgeschiedenis bewaard blijft.

Heeft u spullen voor ons?

Als u voorwerpen heeft die  wilt doneren aan de stichting, zoals foto’s of andere memorabilia, neem dan contact met ons op.

Een deel van de opgeslagen collectie
Het interieur zoals het was van 2006 tot 2019
De bunker was en is nog steeds een communicatieknooppunt