Nieuw bericht

Koude Oorlog herleeft in bezoekerscentrum

In het weekend van 22 en 23 oktober was het 60 jaar geleden dat de Cubacrisis plaatsvond. Dat weekend openden in het hele land musea en objecten die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog hun deuren. Ook het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg deed mee aan het Koude Oorlog-weekend, maar alleen op de zaterdag. We telden zo’n 200 bezoekers.

Het was de hele dag superdruk in het bezoekerscentrum. Al meteen om 10 uur druppelden de eerste bezoekers binnen en om 17.15 uur moesten we de laatsten de deur uit duwen. Bij wijze van spreken. Op de drukste momenten telden we 36 gasten. ’s Morgens werd onze grasveld opgesierd door een Willys jeep (eigenlijk een Nekaf, een in Nederland geassembleerde Willys) en ’s middags stond er een andere. Om 13 uur vertrok Prudent Staal met 25 (!) fietsers voor een 2 uur durende tocht rond het voormalige vliegveld. Dit was de laatste excursie van dit jaar; in maart starten we weer met één tocht per maand.

Een Wilys jeep uit de Koude Oorlog
Start van de laatste fietsexcursie van dit jaar
Belangstelling voor filmpjes uit de Koude Oorlog-periode

Het Koude Oorlog-weekend was een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog (erfgoedkoudeoorlog.nl). De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Het kapitalistische westerse blok werd geleid door de Verenigde Staten (VS). De communisten stonden voornamelijk onder leiding van de Sovjet-Unie (USSR), of waren verbonden met communistisch China. Herhaaldelijk deden zich tijdens de Koude Oorlog momenten voor waarbij de vrees rees dat plaatselijke conflicten en confrontaties konden escaleren tot een Derde Wereldoorlog, zoals de Koreaanse Oorlog die uitbrak in 1950, de Hongaarse Opstand in 1956 en de Cubacrisis in 1962. De Koude Oorlog eindigde met het uiteenvallen van de Sovjet Unie aan het begin van de jaren 90.