Het Verdwenen Vliegveld

Wat was er zo geheim aan het Marinevliegkamp Valkenburg dat het jarenlang van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond? In de vijfdelige documentaireserie ‘Het Verdwenen Vliegveld’ gaan de makers op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Slechts weinig mensen weten welke rol het in 2006 gesloten vliegveld speelde tijdens de Koude Oorlog. ‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt dat onbekende verhaal, door met oud-marinepersoneel terug te gaan naar de plekken waar ze hebben gewerkt en samen met hen op zoek te gaan naar de sporen van de Koude Oorlog. De documentaire is sinds donderdag 25 november te zien bij TV West en daarna ook bij de lokale omroepen Sleutelstad en RTV Katwijk. De afleveringen verschijnen ook op YouTube.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Bezoekerscentrum ligt in het hart van het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Dit park beslaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het is een uniek gebied waar landgoederen, duinen,  bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen.

Nationaal Park Hollandse Duinen is ook de naam van de stichting waarbinnen Dunea, Staatsbosbeheer, provincie Zuid-Holland, Gemeente Den Haag, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Rijnland samenwerken met gemeenten, terreinbeheerders en andere gebiedspartners om stad, natuur, cultuur, landschap en zee te verbinden. Het doel is het gebied, bestaande uit oude en jonge duinen in stedelijke omgeving, veerkrachtig, aaneengesloten en beleefbaar te maken en te houden.

De SHVV is partner van het NPHD.

Jan van den Berg trok enkele uren uit om een proppeler aan de muur te bevestigen.
Image Building aan het werk
Aerea verzorgt ons internet
Klik hier voor een overzicht van alle sponsors

Sponsors helpen bij inrichting

Het Bezoekerscentrum is gesloten, maar binnen en buiten gaat het werk door. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun we daarbij krijgen. Ook dit jaar ontvingen we al van veel kanten hulp bij de inrichting van onze bunker. Een kort overzicht:

 • Internetprovider Aerea Networks (www.aerea.nl) heeft begin mei gezorgd voor een snelle glasvezelverbinding. We kregen er een wifimodemrouter bij. We willen de bezoekers via internet allerlei extra’s gaan bieden.
 • Jan van den Berg kwam met zijn mobiele lasbedrijf langs om de proppeler van een Grumman Tracker aan de muur te bevestigen. Letterlijk een zware klus!
 • We krijgen geregeld spullen aangeboden voor de collectie. In maart ontvingen we een ’joystick’ uit een Neptune waarmee het zoeklicht werd bediend. Een prachtige aanwinst die een plek in de expositie heet gekregen. Maar ook kleinere schenkingen maken ons blij, zoals de envelop met foto’s van MLD-vliegtuigen die de heer Miltenburg ons stuurde.
 • Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in mei een mooi nieuw voetpad aangelegd vanaf de weg naar de ingang. De route is daarmee veel korter geworden. De grote voorwerpen die aan de overkant van de weg staan, waaronder de Neptunemotor, zijn door Verschoor hijskraanverhuur uit Katwijk over de heg in ‘onze’ tuin getild.
 • In augustus zijn er drie vlaggenmasten geplaatst. Twee daarvan zijn geschonken door Hovenier Rob van den Burg uit Rijnsburg (www.vanderburghoveniers.nl). De masten zijn vervolgens geplaatst door hovenier J. Jonker & Zn uit Rijnsburg (www.jonkerenzn.nl).
 • Buiten staat ook een set tuinmeubilair. Deze is enkele jaren geleden geschonken door Strandmeubel.nl (www.strandmeubel.nl). Wij verheugen ons erop om nog dit voorjaar koffie en thee te kunnen schenken aan bezoekers. We overwegen een tweede set aan te schaffen.
 • Een geweldige opsteker zijn de twee grote spandoeken die onze buurman Image Building (www.imagebuilding.nl) in januari aan de gevel heeft gehangen. We vroegen de specialist in buitenreclame om een toelichting:

  Dat wij op een bijzondere plek werken weten we maar al te goed. En wanneer we bezoek ontvangen merken we het ook. Het wordt altijd wel even genoemd. Dat de geschiedenis van dit gebied gewaarborgd en doorgegeven wordt is belangrijk en het bezoekerscentrum is daarvoor een mooi initiatief. Zeker als straks de toekomstplannen om het gebied leefbaar te maken écht gerealiseerd gaan worden, zal het centrum daar een prominente rol in spelen.
  Als één van de ondernemers op het vliegveld én de directe buren van het centrum dragen wij daar natuurlijk graag onze steen aan bij. Hoewel… steen. In ons geval aluminium frames met doek voor aan de gevel. Want zichtbaarheid creëren… dát is ons vak.
  Image Building schonk ook de grote luchtfoto die binnen hangt.

 • augustus 2021

Website van Valkenburgse spotters

Na de sluiting van het Marinevliegkamp Valkenburg in 2006 kwam er ook een einde aan de SVVS, de Stichting Valkenburgse Vliegtuig Spotters.

Een van de spotters van toen heeft een website gemaakt met verhalen uit het SVVS-clubblad Centerline, weetjes over de unieke regelingen die de SVVS had (zoals de SVVS-award) en een database met alle (buitenlandse) vliegbewegingen die Valkenburg gekend heeft. De site is nog in aanbouw. Je kunt zelf bijdragen leveren.

https://www.valkenburgspotters.nl/

Veel bezoekers voor Open Monumentendag

Een zeer geslaagde dag! Maar liefst 251 bezoekers kwamen op 12 september naar ons bezoekerscentrum. De reacties van de gasten waren enthousiast: we zijn op de goede weg.

De Open Monumentendagen werden dit jaar gekenmerkt door de pandemie, maar dat weerhield veel mensen er niet van om naar het voormalige vliegkamp te komen. We zagen veel (oude) bekenden, maar ook gezinnen met jonge kinderen. Met 251 bezoekers was de opkomst groter dan we hadden verwacht.

Er was de laatste paar weken extra hard gewerkt om de expositie klaar te maken en in te richten. Niet alles zat mee, zodat we helaas niet alles konden laten zien wat we in huis hebben. Er was toch veel te bekijken, zoals uniformen en vondsten uit de meidagen van 1940. En de grote luchtfoto van het vliegkamp die een dag eerder was opgehangen. Sommige bezoekers bleven wel 20 minuten of nog langer binnen, om vervolgens buiten na te praten en te informeren naar onze plannen.

Luchtvaartschilder Lex van Eck kwam helemaal uit Nijmegen om de ingelijste reproducties van twee van zijn schilderijen te overhandigen. Daar gaan we een mooi plekje voor zoeken. Het lijkt ons een goed idee om zijn werk een keer te exposeren. Lex heeft een website waar u zijn schilderijen al kunt bekijken: www.luchtvaartschilder.nl/

Er kwamen ook oud-MLD’ers langs om spullen te doneren. Een munitiekistje, een bootsmansfluit, foto’s, emblemen, herdenkingsmunten, een officierspet, een compleet marinebestek. Het leek af en toe wel plakjesavond. De Katwijkse wethouder Jacco Knape kwam de expositie bekijken en complimenteerde ons.

Regeltjes

Door het toepassen van de coronaregels moesten bezoekers soms even buiten wachten. Het mocht in de bunker vanwege de 1,5-meterregel niet te druk worden. Alleen tijdens de piekuren, aan het eind van de ochtend en halverwege de middag, moesten we bezoekers vragen om even buiten te wachten. Gelukkig had iedereen begrip voor de situatie. Het weer was aangenaam en de stemming opperbest.

Het bezoekerscentrum was nog niet helemaal klaar. Voor de bezoekers een goede extra reden om terug te komen. De komende weken werken we verder aan de inrichting van de expositieruimte. We verwachten binnen enkele weken het bezoekerscentrum op vaste openingsdagen en -tijden voor publiek open te stellen. Als het zover is, hoort u van ons via de sociale media, de pers en de website.

– Dank aan onze vrijwilligers die hun zaterdag hebben opgeofferd om ons te helpen! En ook dank aan de bewaking, die een paar honderd keer de slagboom open moest doen om bezoekers in en uit te laten.

De hele dag door was er aanloop
Lex van Eck (r) met schilderijen van Avengers en een Beechcraft
Wethouder Knape krijgt uitleg van Peter Korbee

Corona? Het werk gaat door

75 jaar Vrijheid! Het zou op 5 mei overal in het land groots gevierd worden. Wij zouden een steentje bijdragen door ons bezoekerscentrum gedeeltelijk open te stellen. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. En omdat de werkzaamheden in het bezoekerscentrum op een wat lager pitje staan, zijn we nog helemaal niet klaar om open te gaan.

Maar we geven jullie wel een klein voorproefje. In de meidagen van 1940 is er fel gevochten om het vliegveld. Die eerste episode uit de geschiedenis van vliegveld Valkenburg krijgt straks in de expositie natuurlijk ruimschoots aandacht. Daarom hebben we een authentiek uniform van een Nederlandse sergeant uit mei 1940 verworven. Op de foto’s is het te zien in een van de recent afgeleverde vitrines.

De komende weken werken we in aangepast tempo door aan de inrichting van de expositie. Terwijl de een bijvoorbeeld met de verlichting bezig is, is de ander aan het schilderen. Dat kan, want er is meer dan genoeg ruimte in het gebouw om de voorgeschreven 1,5 meter afstand te houden. Inmiddels zijn de rails voor de tentoonstellingsverlichting aan het plafond bevestigd. De spotjes liggen klaar. Een timmerman heeft een houten wandje gebouwd en is bezig de tafel te bouwen waarop de maquette zal worden geplaatst. Het wordt heel mooi!

Vliegkampborden zijn weer als nieuw

Aan de weg langs het vliegkamp stonden – zowel aan de Katwijkse als aan de Wassenaarse kant – jarenlang hardhouten borden met de tekst ‘Marine Vliegkamp Valkenburg’. De borden die aan de Wassenaarse kant stonden, zijn enkele jaren geleden aan de SHVV geschonken. Vrijwilligers hebben ze nu gelakt en de letters opnieuw in de goudkleurige verf gezet. Ze gaan niet meer naar buiten, maar zullen binnen worden opgehangen.

Inmiddels is de grote expositieruimte al zover klaar dat hij kan worden ingericht. Daar is het bestuur nu druk mee bezig. Waar in de ruimte komt welke deel van de expositie? Waar plaatsen we vitrines en wat komt daarin? En intussen werken we aan een huisstijl (vaste lettertypes en kleuren) voor de borden in het bezoekerscentrum en alle andere uitingen van de stichting. Dat staat wel zo professioneel.

Eind april gaat het bezoekerscentrum open: op tijd voor de activiteiten rond ’75 jaar vrijheid’.

21 januari 2020

Grote drukte op Open Monumentendag

Zeker zo’n 325 mensen kwamen kijken op Open Monumentendag op zaterdag 14 september. We waren van plan om één ruimte te vullen met wat spullen uit de collectie, maar in ons enthousiasme werd het heel veel meer. Het hele gebouw en zelfs de buitenmuren werden gebruikt om spullen te exposeren. Er viel dus genoeg te zien, maar uiteraard leek het in de verste verste niet op de expositie die wij voor ogen hebben! Door het prachtige weer was ook onze tuin heel populair.

Strandmeubel.nl – ook gevestigd op het vliegveld – zorgde voor een setje steigerhouten meubels. Tuincentrum FloraJoy in Rijnsburg verzorgde de plantjes. Hartelijk dank!

15 september 2019

Werkzaamheden in de bunker vorderen snel​

De sleuteloverhandiging op 24 juni was het startsein voor enkele bestuursleden en een groepje vrijwilligers om enthousiast aan de slag te gaan. Eerst werden alle achtergebleven kasten en tafels per container naar Van Leeuwen afgevoerd. Vervolgens werden de beschadigde en verkleurde platen van het systeemplafond vervangen door nieuwe. Toen waren de eerste betonnen en bakstenen muren aan beurt om geschilderd te worden. Gleuven in de grond, waar tussenmuren hadden gestaan, werden gevuld met specie. De vloer moest worden geëgaliseerd voor het laminaat, dat meteen na de sleuteloverdracht was besteld.

De ruimte op de foto kreeg voorrang en werd snel klaargemaakt voor inrichting. We wilden daar op Open Monumentendag (14 september) een tijdelijke expositie inrichten om bezoekers alvast een idee te geven van hoe het er binnen uit komt te zien. De ruimte was begin september al zo goed als klaar.

De werkzaamheden vorderen snel en daarmee komt de volgende fase in zicht: het inrichten. Voor dit deel van het traject hebben we een groepje deskundigen uitgenodigd. We zijn erg benieuwd naar de adviezen en ideeën van mensen die ervaring hebben met exposeren. We willen in één keer iets goeds neerzetten. We houden u op de hoogte!

1 september 2019

Zonder sponsors geen bezoekerscentrum

Van alle kanten krijgen we hulp, sponsorgeld en spullen voor het bezoekerscentrum.

Fire Control Brandbeveiliging BV uit Den Haag schonk ons twee brandblussers en een EHBO-kist. Die kwamen als geroepen en precies op het moment dat het klussen in de bunker begon. Geboren Valkenburger Rogier van der Meij van Fire Control overhandigde de spullen aan Peter Korbee.

Ook aannemersbedrijf Ed van der Kooi (gevestigd op het vliegveld) hielp ons op weg door hout te leveren voor de verbouwing. Een heel goeie buurman, want we kunnen altijd een beroep op ze doen als we materiaal of bijvoorbeeld een heftruck nodig hebben.

J. van der Nagel Flowerpacks uit Valkenburg, kwekerij van orchideeën, steunde ons met een financiële bijdrage.

1 september 2019

Nieuwe opgravingen op vliegveld

Op het voormalige vliegveld is sinds de sluiting in 2006 al veel archeologisch onderzoek gedaan. Er werden onder meer vondsten uit de Romeinse tijd en de Tweede Wereldoorlog gedaan. De SHVV is vooral geïnteresseerd in die laatste periode en is al in het bezit van artikelen, zoals restanten van Duitse vliegtuigen. Deze en andere vondsten die elders worden bewaard, gaan we exposeren in het bezoekerscentrum.

Deze zomer is nieuw archeologisch onderzoek gestart op de plekken waar de woonwijk moet verrijzen. Aangezien er al zo’n 3000 jaar mensen wonen, worden prehistorische, Romeinse en Middeleeuwse vondsten verwacht. Mochten er interessante spullen uit de oorlog en daarna boven de grond komen, dan zullen wij ons melden. We staan in contact met de verantwoordelijke archeologen. Meer over het nieuwe onderzoek kun je lezen op de site van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

1 september 2019

Eerder gevonden: vermoedelijk containers voor voedseldroppings uit 1945.

Ontvang onze Nieuwsflits

De Nieuwsflits van de SHVV verschijnt onregelmatig, enkele keren per jaar. Klik op de afbeelding rechts om de pdf te lezen.

Donateurs ontvangen de mailing automatisch, als zij dat wensen. Je kunt je te allen tijden afmelden.

Op de hoogte blijven? Stuur ons een mail en we zetten je op de verzendlijst.

Nieuwsflits 14 (september 2021)