Bezoekerscentrum

De voormalige telecommunicatiebunker van het marinevliegkamp is ingericht als expositieruimte. De permanente tentoonstelling behandelt de geschiedenis van het vliegveld, van de jaren 1930 tot de sluiting in 2006.

De collectie bevat talloze foto’s, modellen en kleine voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook de vliegtuigtrap waarlangs vele staatshoofden afdaalden en een complete vliegtuigmotor. Ook zijn er voorwerpen te zien die bij werkzaamheden zijn opgegraven, zoals wrakstukken van Duitse en Nederlandse vliegtuigen.

Een belangrijke plaats wordt ingenomen door een meterslange, zeer gedetailleerde en historisch verantwoorde maquette met hangaars en vliegtuigen. Aan het begin van 2022 was deze nog in aanbouw. Het bouwen gaat nog veel tijd kosten, maar de eerste delen van de maquette zijn al te bekijken.

Naast de vaste expositie is er plek voor wisseltentoonstellingen over bijzondere thema’s of met bijvoorbeeld kunstwerken. Permanent is een presentatie over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Zo vind je ons

Kom je met de auto of lekker op de fiets?

  1. Neem vanaf de Wassenaarseweg (Katwijk – Wassenaar) de afslag naar het (voormalige) vliegveld.
  2. Ons Bezoekerscentrum staat net voorbij de slagboom bij de hoofdingang van het vliegveldterrein.
  3. Is de slagboom dicht? Meld je dan via de intercom en geef aan dat je naar ‘het museum’ gaat. Voorbij de slagboom neem je de tweede afslag links. Je kunt het gebouw herkennen aan de spandoeken en de vlaggen. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Adres voor navigatie: 1e Mientlaan, 2223 LA, Katwijk aan Zee
(ons echte adres Marinevliegkamp 250, 2236ZZ, Valkenburg wordt niet door alle navigatie-apps herkend)

Openbaar vervoer

Busmaatschappij Arriva rijdt enkele keren per uur langs het voormalige vliegveld.
Buslijn 385: Den Haag CS, Wassenaar – Katwijk, Noordwijk/Sassenheim

Stap uit bij halte 1e Mientlaan. Loop naar de ingang van het voormalige vliegveld. Meld u bij de slagboom via de intercom bij de bewaking.

Rolstoelgebruikers

Wij houden rekening met rolstoelgebruikers. De bunker kent echter zijn beperkingen. De ingang van de bunker is voor de meeste rolstoelen en scootmobiels breed genoeg. De ingang is waarschijnlijk te smal voor een brede rolstoel. Ons toilet niet speciaal geschikt voor rolstoelgebruikers.
Wij hebben binnen een eenvoudige rolstoel klaarstaan waarin u kunt overstappen. Wij helpen u graag!

Heeft u spullen voor ons?

Als u voorwerpen heeft die u wilt doneren aan de stichting, zoals foto’s of andere memorabilia, neem dan contact met ons op. Of breng de spullen op en zaterdag langs. U kunt voorwerpen ook in bruikleen geven. In dat geval stellen we een contract op.

Ons adres

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg
Marinevliegkamp 250
2236 ZZ Valkenburg

De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 65307267

Fietsen rond het vliegveld

Fiets de route (14 km) en kom meer te weten over de strijd in 1940, de voedseldroppingen in 1945 en het marinevliegkamp.

Of ga het avontuur aan en test je kennis en fiets met het hele gezin de puzzeltocht.

Naar de downloadpagina
Project Hangaar 7

In het bezoekerscentrum staat een grote tafel die nu nog grotendeels leeg is. Daar verschijnt in de toekomst een reusachtige maquette van Hangaar 7. Dat is de grote, driedelige hangaar naast ons gebouw. De hangaar wordt nu gebouwd door Hugo en Arjan den Hertog in Katwijk.

Facebook-pagina Hangaar 7