Oude tijden herleefden op ons voormalige vliegveld dankzij de oefening Falcon Autumn. Op woensdag 16 november hielden militairen uit Nederland en Polen er een grote luchtlandingsoperatie. Op en rond het vliegveld waren vier Nederlandse CH-47F Chinooks, vier AH-64D Apaches, een AS.532 Cougar en een NH-90 te zien. Maar de twee Poolse Mi-8’en en een Mi-17 (oude heli’s van Russische makelij) waren het bijzonderst.

Rond 11 uur vlogen de negen transporthelikopters vanaf de kust naar het terrein voor de verkeerstoren. De vier AH-64D Apaches zorgden op grotere hoogte voor dekking. Al deze heli’s waren die ochtend opgestegen van Deelen. Het was de taak van de militairen van de Luchtmobiele Brigade en de Polen om het vliegveld te veroveren op de oefenvijand. Die had zich aan de randen van het terrein verschanst, onder andere aan de Oude Broekweg in Valkenburg. Na de landing ontstond een vuurgevecht waarbij rookgranaten en oefenmunitie werden gebruikt. Dit tot grote schrik van de dieren op het terrein, en tot grote vreugde van de vele toeschouwers in de omgeving.

De helikopters vertrokken meteen na het droppen van de militairen. Nadat het vliegveld was veroverd, kwamen ze terug om de troepen op te halen. En nu maar hopen dat dit een terugkerende vliegshow oefening wordt!

Foto’s: Hugo den Hertog (bedankt Hugo!)